Cilj projekta

Poduzetničke vještine nisu važne samo za uspjeh u poduzetništvu. Privatna inicijativa, detekcija problema, istraživanje tržišta, prezentacija, prodaja, kreativnost, komunikacija i inovativnost ključne su vještine za uspjeh u bilo kojem području ljudskog djelovanja današnjice.

Iako su postojala nastojanja da se poduzetništvo podučava kao još jedan školski predmet, ideja nije zaživjela u praksi.

Program UP – Učenici poduzetnici zamišljen je kao simulacija poduzetničkog inkubatora u kojemu se na strukturiran i procesno-orijentiran način imitiraju tržišni uvjeti te razvijaju fiktivne tvrtke.

Gdje i kada

Pilot-projekt programa UP provodi se od rujna 2017. (školska godina 2017./2018.) u Osnovnoj školi Pavleka Miškine, Zagreb, kao besplatna izvannastavna aktivnost za učenike šestih razreda. Program traje čitavu školsku godinu u trajanju od 35 sati. Program provode tvrtka A-Link savjetovanje iz Zagreba, Udruga Dobar dan te učiteljica OŠ Pavleka Miškine, kao i gosti-mentori iz različitih područja poduzetništva.

U programu sudjeluje 40 učenika, koji će tijekom  trajanja programa izgraditi vlastite, fiktivne tvrtke, svladat će osnove poduzetništva te na taj način usvojiti vještine koje će im biti korisne u daljnjem životu i karijeri.

Na kraju godine učenički će timovi sudjelovati u natjecanju gdje će predstaviti svoje poduzetničke ideje, nove proizvode i postignute rezultate.

Iz medija

PROGRAM UP - izjave sudionika

 • Prije poduzetništva sam bio smotan i neodgovoran. Sada sam puno uredniji, odgovorniji i organiziraniji.

  K.D.
 • Na UP-u mi se sviđa timski rad.

  A.M.
 • Puno sam odgovornija i fokusirana sam na rad. Više razmišljam.

  P.A. polaznica programa UP
 • Polako, ali sigurno učim kako ostvariti svoje ideje.

  I.S.
 • Prije poduzetništva nisam uopće razmišljala o poduzetništvu niti da bih već sada mogla biti direktorica tvrtke. Shvatila sam koliko sam odgovorna i naučila sam puno o drugim ljudima, povećalo mi se samopouzdanje.

  D.I. polaznica programa UP
 • Znam se bolje organizirati, brže radim i brže razmišljam i mislim da to nije sve. Sigurna sam da će se dogoditi još promjena.

  M.Ž. polaznica programa UP
 • Naučila sam da ljude ne treba etiketirati i da uvijek treba surađivati s timom. Prije poduzetništva se nekad nisam slagala s onima s kojima sam morala nešto napraviti.

  V.V. polaznica programa UP
 • Imam osjećaj kao da sam pametniji. Više povezujem stvari i imam osjećaj da će mi jednog dana puno naučenoga ovdje pomoći u životu.

  J.B. polaznik programa UP
 • Postala sam otvorenija, više pričam i nisam više sramežljiva. Postala sam bolja učenica. Postala sam sigurnija u sebe. Povezala sam se s prijateljima i stvorila nove.

  N.V. polaznica programa UP